Få bedre akustik i boligen 

Sådan undgår du dårlig akustik

Runger det i din dagligstue? Flere og flere boligejere kæmper med rumklang, ekko og generende støj fra trin og stemmer i bl.a. de store, populære køkken-alrum. Garant har specialiseret sig i akustikløsninger og har både en række nemme genveje til bedre akustik – og nogle, der kræver en mere drastisk løsning som fx nyt gulv.

Vi indretter som aldrig før vores boliger med store, åbne køkkenalrum, loft til kip og gips på lofter og vægge for at få lyse, rummelige og moderne hjem. Bagsiden af medaljen er stressende rum, hvor stemmer, fjernsyn, skramlende stole og legende børn smelter sammen til et sandt støjinferno.
”Jo større, jo glattere, hårdere og mere lige flader, der er i din bolig, desto mere vil lydene suse rundt i rummet og give dårlig akustik. Blandt andet derfor spørger vi altid ind til boligens indretning og materialevalg, når vi hjælper en kunde med at vælge nyt gulv. Folk er nemlig ofte ikke selv klar over, hvor stor forskel der er på de forskellige materialer. Men når først de har set og hørt os demonstrere en kugle falde på et traditionelt gulv kontra et akustikgulv, er de sjældent i tvivl om, hvad de vil vælge,” siger produktchef hos Garant, Erik Vangsgaard.
Står du ikke lige over for en større ombygning, der involverer nye lofter og vægge, er mobile skillevægge, en hjemmelavet plantevæg eller slet og ret flere polstrede møbler en mere overskuelig løsning. Eller sørg for at fylde godt med bøger i reolen, så lyden ikke bliver kastet frem og tilbage mellem tomme flader – her ligger nemlig hele formlen bag god akustik, forklarer Erik Vangsgaard:
”Lyd vandrer mellem overflader, lodret og vandret, indtil den bliver stoppet. Men det er vigtigt, at den absorberes ’i begge ender’. Har du fx tæpper og en fyldt reol på én væg, bør du sørge for, at lyden bremses af gardiner, lamper, billeder og lignende på de modsatte flader.”

 

4 veje til god akustik

  • Tykke tekstiler sluger lyd, så frem med polstermøbler, puder, tæpper, vægtæpper og ikke mindst gardiner. Heldigvis er tykke gardiner moderne igen, og her kan du meget hurtigt gøre en stor forskel, da nutidens boliger ofte har store vinduespartier.
  • Salget af akustikgulve tordner frem som et alternativ til traditionelle trægulve, fordi et mellemlag i kork er så effektivt, at du ikke kan høre tunge trin, stilethæle, møbler blive rykket eller støj mellem etager i en bolig.
  • Lyddæmpende billeder med lydabsorberende bagbeklædning hjælper en del, men vær opmærksom på, at de i så fald bør dække mindst 10-25 procent af dit vægareal.
  • Tænk akustiklofter ind fra starten af et byggeprojekt. De er lavet i absorberende materialer, der ikke reflekterer lyde fra loftet og ud i rummet.

 

Brug særlige akustikgulve med akustikdæmpende bagside til at forbedre lyden og dermed livskvaliteten i dit hjem.

Akustikgulv, Authentica grey washed oak, 399 kr./kvm.
Tæppe på væg: Rocks, Multi nature dark, 170 x 230 cm, 7.879 kr,
Tæppe på gulv: Lisboa, White, 170 x 240 cm, 5.899 kr.

 

Lad dine gardiner gå helt fra loft til gulv og langs hele væggen i stedet for blot at dække vinduet. Det ser mere elegant ud og giver en bedre akustik. Hos Garant kan du få syet dine gardiner på mål, så du kan få et tekstil, der passer præcis til dit hjem og vækker daglig glæde.  Her gardin fra Luna Collection.

 

Over 1.600 forskellige tæpper. Så mange er der at vælge imellem hos Danmarks største forhandler af tæpper, Garant. Fælles for dem alle er, at de er med til at forbedre akustikken i dit hjem, hvad enten de hænger på væggen eller ligger på gulvet. Her er det Diagram (tv.) og Unit Blue (th.).